Ostala vám nedojedená knedľa od obeda či z predchádzajúceho dňa? Vdýchnite jej nový život kreatívnymi nápadmi. Pripravte si rýchle jedlo, ktoré vám bude chutiť.

V cestíčku

Knedľu z predchádzajúceho dňa dáme na približne 10 až 15 minút do mrazničky. Vyberieme a nakrájame na plátky s hrúbkou 1,5 cm. Plátky knedle potrieme z oboch strán dostatočným množstvom topeného syra. Z dvoch vajec, 3 PL hladkej múky, soli a mletého čierneho korenia pripravíme hustejšie cestíčko, v ktorom knedle obalíme. V hlbšej panvici rozohrejeme olej a knedle v ňom z oboch strán vyprážame dohneda.

Vo vajci

Knedľu z predchádzajúceho dňa nakrájame na plátky. V mise zmiešame dva roztlačené strúčiky cesnaku s čiernym mletým korením, nasekaným tymianom, soľou a 3 až 4 PL olivového oleja. Plátky knedle obalíme v bylinkovo-olejovej zmesi a opečieme na rozohriatej suchej panvici dohneda. V mise so zvyškom oleja rozšľaháme 4 vajcia. Opečené a mierne vychladnuté knedle obalíme vo vajciach a opečieme na panvici s malým množstvom oleja.

Syrová pizza

Okrúhlu formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno rozložíme plátky knedlí a do medzier medzi nimi dáme zvyšnú knedľu nakrájanú na kocky. Knedle prelejeme 100 ml mlieka, v ktorom sme rozmiešali 50 g polohrubej múky, 1 vajce a štipku soli. Keď sa mliečna zmes vsiakne, vrch knedlí potrieme zmesou paradajkového pretlaku, oregana, kryštálového cukru a soli. Na vrch rozložíme plátky paradajky a mozzarelly, pridáme 100 g na ružičky rozobratej brokolice, ktorú sme predtým sparili horúcou vodou. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 250 °C. Po 5 minútach pečenia na vrch pizze rozložíme 30 g plátkov anglickej slaniny, posypeme parmezánom a dopečieme dozlatista.

Zeleninový šalát

Zvyšok kysnutej knedle nakrájame na kocky, ktoré dozlatista opečieme na rozohriatom oleji. Vyberieme a na papierovom obrúsku necháme odkvapkať od prebytočného tuku. V šalátovej mise zmiešame 50 g na malé kocky nakrájaného tvrdého syra, 50 g nakrájanej dusenej šunky, 150 g natrhaného hlávkového šalátu a niekoľko na menšie kúsky pokrájaných paradajok. V menšej miske zmiešame 4 PL olivového oleja, 2 PL balzamového octu, 1 PL nasekanej bazalky a 1 ČL mletého korenia. Zálievku nalejeme na zeleninu, dôkladne premiešame, osolíme a nakoniec pridáme kocky opečenej knedle.

Na sladko

Knedľu z predchádzajúceho dňa nakrájame na drobné kocky a jemne opečieme na masle do zlatohneda. V miske rozšľaháme 2 vajcia s trochou mlieka a 1 balíčkom vanilínového cukru. Vaječnú znes nalejeme na knedľu a opekáme do stuhnutia. Pred podávaním môžeme posypať práškovým alebo škoricovým cukrom, prípadne preliať lyžicou medu alebo javorového sirupu.

Related Posts

Domáca varená knedľa

Vegetariánska „sviečková na smotane“

Vynikajúci TOFU variant za klasickú verziu sviečkovej.